Regio Evergem, Zelzate, Assenede, Wachtebeke, Wondelgem

Een goede boekhouder kiezen

Als je als zelfstandige of ondernemer aan de slag gaat, dan is het bijhouden van de boekhouding een essentieel onderdeel van het bedrijfsproces. Het kan echter een tijdrovende en ingewikkelde taak zijn. Daarom is het verstandig om een goede boekhouder in te schakelen die je daarbij kan helpen. Bij het kiezen van een boekhouder zijn er enkele belangrijke zaken om op te letten om ervoor te zorgen dat je een goede match vindt voor je onderneming.

Wat doet een boekhouder precies?

Een boekhouder houdt zich bezig met diverse taken met betrekking tot de financiële administratie van een bedrijf. Hieronder vallen onder andere:

Facturen verwerken

De boekhouder zorgt voor het inboeken van facturen, zodat de inkomende en uitgaande geldstromen overzichtelijk zijn.

Financiële administratie

Daarnaast is de boekhouder verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiële administratie, waaronder BTW aangiften, het opstellen van balansen en resultatenrekeningen.

Belastingaangifte

De boekhouder is verantwoordelijk voor het correct indienen van belastingaangiftes. Dit omvat zowel de btw-aangiftes als de personenbelasting van de ondernemer.

Hoe vind ik een goede boekhouder?

Kennismakingsgesprek

Het vinden van een goede boekhouder kan een uitdaging zijn, omdat er veel verschillende boekhouders zijn met verschillende specialisaties en kwaliteiten. Het is belangrijk om een boekhouder te vinden die past bij jouw specifieke behoeften en die je kunt vertrouwen.

Het raadplegen van reviews en een gemiddelde trustlocal-score kan een goede indicatie geven van de kwaliteit en betrouwbaarheid van een boekhouder. Reviews van andere klanten kunnen je helpen om een beeld te krijgen van de ervaring van anderen met de boekhouder.

Daarnaast zijn er nog andere aspecten waar je op kunt letten bij het kiezen van een boekhouder, zoals:

  • De ervaring en specialisatie van de boekhouder
  • De kosten van de diensten van de boekhouder
  • De locatie van de boekhouder
  • De communicatie en samenwerking met de boekhouder

Het voeren van een kennismakingsgesprek kan helpen om een beeld te vormen van de werkwijze en expertise van de boekhouder.

Het is belangrijk om deze aspecten goed te overwegen, zodat je een boekhouder vindt die aan jouw behoeften voldoet.

Lidmaatschappen van boekhouders

Boekhouders zijn aangesloten bij erkende brancheverenigingen. Dit kan een indicatie zijn dat de boekhouder voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen.

Welke diensten biedt een goede boekhouder aan?

Een goede boekhouder biedt een breed scala aan diensten aan die van pas kunnen komen bij het voeren van een onderneming. Enkele diensten die een goede boekhouder kan leveren zijn:

BTW-aangiftes

De boekhouder verzorgt de btw-aangiftes, zodat deze tijdig en correct worden ingediend bij de Belastingdienst.

Personenbelasting

Naast de btw-aangiftes is de boekhouder verantwoordelijk voor het opstellen en indienen van de jaarlijkse personenbelasting.

Fiscale adviezen

Een goede boekhouder voorziet ook in fiscale adviezen, zodat uw onderneming op een fiscaal gunstige wijze kan opereren.

Hoeveel kost een goede boekhouder?

De kosten van een goede boekhouder kunnen sterk variëren afhankelijk van de diensten die worden afgenomen en de complexiteit van de boekhouding. Enkele zaken om in gedachten te houden zijn:

Tarieven van boekhouders

Boekhouders hanteren verschillende tarieven voor hun diensten. U kan deze tarieven opvragen om te vergelijken alvorens een keuze te maken.

Offerte aanvragen

Het aanvragen van een offerte geeft inzicht in de kosten voor de specifieke diensten die de boekhouder gaat leveren.

Kosten van een boekhouder voor zelfstandigen

Het is belangrijk om te weten welke kosten een boekhouder rekent voor zelfstandigen, zodat hier rekening mee gehouden kan worden in de budgettering.

Accountant of boekhouder? Wat is het verschil

De woorden “boekhouder” en “accountant” worden vaak door elkaar gebruikt, zowel in de praktijk als in de taal. Dit kan verwarring opleveren, want de twee beroepen zijn niet hetzelfde.

Wat is een boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk voor het dagelijkse bijhouden van de boekhouding. Hij of zij registreert alle financiële transacties van een bedrijf en zorgt ervoor dat de boekhouding klopt. Boekhouders zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde branches, zoals het midden- en kleinbedrijf of de groothandel.

Wat is een accountant?

Een accountant heeft een meer uitgebreide opleiding dan een boekhouder. Hij of zij is niet alleen verantwoordelijk voor het bijhouden van de boekhouding, maar ook voor het controleren en analyseren van de cijfers. Accountants kunnen ook advies geven over financiële vraagstukken, zoals belastingen of investeringen.

Welke keuze is voor jou het beste?

Als ondernemer moet je bepalen welke keuze het beste is voor jouw bedrijf. Als je een eenvoudige boekhouding hebt, volstaat vaak een boekhouder. Als je bedrijf complexer is of als je advies nodig hebt over financiële vraagstukken, kan een accountant een betere keuze zijn.

Aftrekposten voor ondernemers

Een goede boekhouder is op de hoogte van de verschillende aftrekposten die ondernemers kunnen gebruiken om hun belastingdruk te verlagen. Hij of zij kan ondernemers helpen om deze aftrekposten correct te berekenen en aan te vragen.

Specifieke voorbeelden:

  • Een goede boekhouder weet bijvoorbeeld dat ondernemers recht hebben op de zelfstandigenaftrek, een aftrekpost van € 6.310 in 2023. Hij of zij kan ondernemers helpen om te bepalen of ze aan de voorwaarden voor deze aftrekpost voldoen en hoe ze deze correct kunnen berekenen.
  • Een goede boekhouder weet ook dat ondernemers recht hebben op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), een aftrekpost voor investeringen in bedrijfsmiddelen. Hij of zij kan ondernemers helpen om te bepalen of ze in aanmerking komen voor deze aftrekpost en hoe ze deze correct kunnen berekenen.

Hoe kan een boekhouder optimaal gebruik maken van aftrekposten?

Een goede boekhouder kan ondernemers helpen om optimaal gebruik te maken van aftrekposten door:

  • Ondernemers te adviseren over welke aftrekposten voor hen van toepassing zijn.
  • Ondernemers te helpen om de juiste documentatie voor aftrekposten te verzamelen.
  • Aftrekposten correct te berekenen en aan te vragen.

Belang voor ondernemers:

Het is belangrijk voor ondernemers om gebruik te maken van aftrekposten, omdat dit hun belastingdruk kan verlagen. Een goede boekhouder kan hierbij een belangrijke rol spelen.

ITAA-certificering van boekhouders

De ITAA-certificering geeft aan dat de boekhouder voldoet aan bepaalde wettelijke eisen en is dus een belangrijke certificering om op te letten bij het selecteren van een boekhouder.

Benaming
Startdatum
Einddatum
Gemeente
Openingsuren
Toegangsprijs
Organisator
Afbeelding
Contactgegevens
Mailadres privé
Uw naam, niet voor publicatie
Uitgebreide omschrijving
Afbeelding test no 2
bestand evenement
Naam
Gemeente
Categorie
Postcode
Email
Website
Straat
Activiteiten
Uitgebreide beschrijving Formulier
Algemene beschrijving publiceren
Telefoon
Activiteit Handelaar
Benaming
Activiteit
Activiteiten Indeling
Beschrijving activiteiten
Contactpersoon
Straat
Gemeente
Telefoon
Mailadres
Website
Facebook
Afbeelding1