Dossier huis verwarmen

Warmtepomp eenvoudig uitgelegd.

Warmtepompen zijn nu heel belangrijk bij het opknappen van huizen. Ze gebruiken geen fossiele brandstoffen en zijn heel zuinig met energie. Dat is belangrijk, want als je een huis met energielabel E of F koopt, moet je het binnen vijf jaar renoveren en minstens label D krijgen.

stand alone warmtepomp

Hoeveel punten je op het energieprestatiecertificaat kunt scoren met een warmtepomp, hangt af van het type warmtepomp en het rendement ervan.

In Vlaanderen zijn er drie soorten warmtepompen:

Lucht-luchtwarmtepompen: Deze warmtepompen halen warmte uit de lucht en blazen warme lucht in je huis.

Lucht-waterwarmtepompen: Deze warmtepompen halen warmte uit de lucht en verwarmen water. Dit water kan dan radiatoren of vloerverwarming verwarmen.

Geothermische warmtepompen: Deze warmtepompen halen warmte uit de grond.

Lucht-waterwarmtepompen zijn het minst efficiënt, maar ze zijn ook het goedkoopst. Geothermische warmtepompen zijn het meest efficiënt, maar ook het duurst.

In het algemeen kunnen warmtepompen je huislabel met 50% verbeteren.

Als je een huis met label E of F hebt gekocht en moet renoveren, is het belangrijk om eerst te isoleren. Zo ontsnapt er minder warmte en heeft de warmtepomp minder elektriciteit nodig.

Begin met het isoleren van het dak, want daar kun je de meeste energie besparen. Vergeet ook niet om goed te ventileren. Dat is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de isolatie en warmtepomp goed werken.

Hier is een simpele samenvatting:

Warmtepompen zijn zuinig en kunnen je huislabel met 50% verbeteren.

Er zijn drie soorten warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water en geothermisch.

Lucht-waterwarmtepompen zijn het goedkoopst, maar ook het minst efficiënt. Geothermische warmtepompen zijn het meest efficiënt, maar ook het duurst.

Als je een huis met label E of F hebt gekocht, moet je eerst isoleren voordat je een warmtepomp installeert.