Project Gentse Kanaalzone

Project Gentse Kanaalzone (PGKZ) is een samenwerkingsverband tussen de stad Gent, de gemeenten Evergem en Zelzate, de provincie Oost-Vlaanderen, het Vlaams Gewest en North Sea Port. Het projectbureau PGKZ staat in voor de dagelijkse werking van het project.

Het PGKZ streeft naar een toekomstvisie voor de Gentse Kanaalzone waarin wonen, werken en recreëren goed samengaan. Om deze visie te realiseren, werkt het PGKZ aan een aantal projecten.

Werkgelegenheid en welvaart

64.000 mensen hebben direct en indirect hun job te danken aan de Gentse haven. 40.000 mensen wonen rondom de haven. Werken en wonen goed laten samengaan, dat is het streefdoel van Project Gentse Kanaalzone. De ontwikkeling van nieuwe economische activiteiten is belangrijk voor de toekomst van de Gentse Kanaalzone. Nieuwe bedrijven creëren nieuwe jobs en ze zorgen voor economische groei. De ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen zorgt ervoor dat bedrijven zich gemakkelijker kunnen vestigen in de Gentse Kanaalzone. Subsidies voor bedrijven die zich in de Gentse Kanaalzone vestigen, maken het voor bedrijven aantrekkelijker om zich in de Gentse Kanaalzone te vestigen. Opleidingen voor de arbeidsmarkt zorgen ervoor dat de arbeidsmarkt goed is afgestemd op de behoeften van de bedrijven.

bureel arcelor metal

Koppelingsgebieden

De ontwikkeling van koppelingsgebieden tussen de leefgemeenschappen en de havenindustrie en is een belangrijk onderdeel van de toekomstvisie voor de Gentse Kanaalzone. Koppelingsgebieden zorgen ervoor dat de woonkernen en de industriegebieden beter van elkaar worden gescheiden. Dit vermindert de geluidsoverlast en de luchtvervuiling, en het maakt het voor bewoners en werknemers gemakkelijker om van en naar het werk te fietsen. Koppelingsgebieden zijn ook zones waar bewoners en bezoekers kunnen ontspannen en recreëren. Ze bieden een groene buffer tussen de stad en de haven, en ze bieden een plek om te wandelen, te fietsen, te picknicken of te spelen.

De herinrichting van de havenzone is een belangrijk onderdeel van de toekomstvisie voor de Gentse Kanaalzone. De herinrichting zorgt ervoor dat de havenzone een leefbaarder en duurzamer gebied wordt. Nieuwe fiets- en wandelpaden maken het voor bewoners en bezoekers gemakkelijker om de haven te verkennen. Groenzones zorgen voor meer biodiversiteit en ze maken de havenzone een aantrekkelijker plek om te wonen en te werken. Maatregelen om de lucht- en geluidsoverlast te verminderen maken de havenzone een leefbaarder gebied voor bewoners en werknemers.

Natuurbelevenissen in de Koppelingsgebieden

Verken de Pracht van Natuur en Recreatie

Sint Kruis winkel moervaart

Sint Kruis-Winkel: Een Natuurlijk Paradijs
Te midden van het bruisende industrieterrein Moervaart-Noord en het charmante Sint-Kruis-Winkel ontvouwt zich een natuurlijke schat. Laat je verwonderen tijdens een wandeling langs de serene oevers van de Oude Moervaartarm. Ontdek de weelderige natte natuur die deze lus te bieden heeft.

Desteldonk: Genieten van Groen en Water
Geniet van de rust rond de pittoreske dorpskern van Desteldonk. Met wandel- en fietspaden nodigt dit gebied je uit tot een ontspannen verkenningstocht. Ontdek uitgestrekte waterpartijen waar kleurrijke watervogels hun thuis hebben gevonden. Wandel door rietvelden en moerasgebieden en ontspan in de aangename parkzone, waar je kunt picknicken, petanquen, pingpongen of voetballen.

Doornzele-Kanaalzijde: Groen tegen Industrieel Decor
Aan de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen strekt zich een groen park uit. Dit natuurlijke toevluchtsoord scheidt met verve de industriële zones langs het kanaal van de charmante deelgemeenten Terdonk en Doornzele. Beleef het avontuur op een speelbos, geniet van het uitzicht op zeecontainers vanaf een uitkijkpunt op de speelweide en verken de haven per fiets via het langeafstandsfietspad.

Doornzele natuur

Doornzele-Noord: Een Prachtig Stukje Natuur
De groene oase van Doornzele-Noord bestaat uit uitgestrekte riet- en moerasgebieden, bossen en aantrekkelijke wandel- en fietsroutes. De inrichting verrijkt niet alleen het woonklimaat in Doornzele, maar voedt ook de omringende natuur. Het bestaande fietspad langs de Vasco da Gamalaan maakt deel uit van een uitgebreid, autovrij fietsnetwerk dat woongemeenschappen uit de kanaalzone met elkaar verbindt.

Doornzele-Zuid en Kerkbrugge-Oost: Fietsen door de Groene Schakels
Deze groenzones verbinden de prachtige parken Langerbrugge-Zuid en Doornzele-Kanaalzijde. Fiets langs struikgewas en bomen die een harmonieuze buffer vormen tussen de bewoonde kernen van Kerkbrugge en Doornzele en het industriële gebied ‘Grote Nest’.

Rieme-Zuid: Ontdek het Vernieuwde Bos
Hier is een nieuw bos aangeplant en bestaand bos versterkt. Volg het netwerk van paden te voet of op de fiets en laat je verrassen door dit natuurlijke juweel.

Langerbrugge jachthaven kade

Rieme-Oost: Van Industrieel naar Groen Erfgoed
De voormalige Total-zone ondergaat een transformatie tot een weelderige bosbuffer tussen bedrijvigheid en woonwijken. De steenfabriekzone wordt herontworpen tot een groen park en een ontmoetingsplaats voor Rieme’s inwoners.

Rieme-Noord: Landelijke Sereniteit in een Agrarisch Landschap
Dit gebied omarmt zijn landelijke karakter te midden van een dynamische omgeving. Bewonder de nog steeds florerende landbouwbedrijven en ontdek hoe het landschapsfonds Gentse Kanaalzone bijdraagt aan het versterken van het landschappelijke erfgoed. Kleine landschapselementen fleuren dit gebied op.

Langerbrugge: Harmonie tussen Natuur en Industrie
De weidse groene zone van Langerbrugge-Zuid, ingeklemd tussen het kanaal Gent-Terneuzen en de R4-West, biedt een perfecte balans tussen natuur en industrie. Ontdek diverse zones, waaronder een speelzone, weide, velodroom, historische site, een jachthaven en zelfs een hondenuitloopzone. Al deze pareltjes zijn bereikbaar via de centrale wandellus.

Oostakker-Noord: Toekomstplannen voor Groen Genot
Momenteel worden plannen gesmeed voor dit gebied, gelegen tussen Oostakker en Desteldonk, nabij het Skaldenpark bedrijventerrein. Binnenkort ontdek je hier een groenzone met volop mogelijkheden.

Stel je abnormale overlast vast?

De bewoners van de dynamische kanaalzone hebben nu een krachtig middel tot hun beschikking om elke bezorgdheid met betrekking tot haven- en industriële activiteiten binnen ons gebied aan te pakken. Het klachtenmeldpunt, operationeel 24/7, staat klaar om uw stem te horen en u te assisteren. Bel kosteloos met ons.

0800-92 999.

Met slechts één telefoontje wordt u direct doorverbonden met de juiste instantie – gemeente of stad, of zelfs met de toonaangevende Afdeling Milieu-Inspectie. Buiten reguliere kantoortijden worden uw klachten genoteerd.

Het meldpunt dient als uw centrale contactpunt en zet zich in voor een nauwkeurige en volledige registratie van uw zorgen. Waar mogelijk treden ze onmiddellijk in contact met de potentiële bron van de situatie (zoals een bedrijf) en zorgen ze ervoor dat uw klachten worden doorgespeeld naar de relevante autoriteiten die bevoegd zijn om te handelen.

Het feit dat klachten methodisch geregistreerd worden in de database stelt hun in staat om uw zorgen beter te monitoren en aan te pakken. Dit benadrukt het belang van de betrokkenheid van alle bewoners in de Gentse kanaalzone: uw meldingen zijn cruciaal.

Sommige problemen vereisen een nauwgezet overleg, een uitgebreid onderzoek of een serieuze investeringen. Hierdoor kunnen directe resultaten niet altijd onmiddellijk worden gegarandeerd. Uw bijdrage vandaag zal echter ongetwijfeld bijdragen aan een duurzame en verbeterde toekomst voor de kanaalzone.

Benaming
Startdatum
Einddatum
Gemeente
Openingsuren
Toegangsprijs
Organisator
Afbeelding
Contactgegevens
Mailadres privé
Uw naam, niet voor publicatie
Uitgebreide omschrijving
Afbeelding test no 2
bestand evenement
Naam
Gemeente
Categorie
Postcode
Email
Website
Straat
Activiteiten
Uitgebreide beschrijving Formulier
Algemene beschrijving publiceren
Telefoon
Activiteit Handelaar
Benaming
Activiteit
Activiteiten Indeling
Beschrijving activiteiten
Contactpersoon
Straat
Gemeente
Telefoon
Mailadres
Website
Facebook
Afbeelding1