Dossier langer leven

Langer leven en voeding

Langer én gezonder leven willen we allemaal graag. Zelfs als we al een beetje afhankelijk zijn van onze genen, geluk en andere dingen om oud te worden, is er iets simpels dat iedereen kan doen om langer te leven, ongeveer 8 à 10 jaar langer leven door voeding!

Onderzoek Nature Food

Dat simpele ding heeft alles te maken met gezond eten. Een nieuwe studie, die in een speciaal tijdschrift genaamd Nature food verscheen, heeft gekeken naar gegevens van meer dan 400.000 mensen. Ze ontdekten dat als je gezond eet, je leven langer kan duren, zo’n 8 à 10 jaar langer.

Het onderzoekers-team verdeelde mensen in twee groepen: mensen die niet zo gezond aten en mensen die wel gezond aten volgens bepaalde regels. Ze ontdekten dat als je op je 40ste overschakelt naar gezond eten, je 8 à 10 jaar aan je leven kan toevoegen. Als je nog gezonder eet volgens een dieet dat gelinkt is aan een langer leven, kan het effect nog groter zijn.

Volkoren granen.

Wat moet je dan eten? Meer volkoren granen, noten en fruit zijn goed. Maar suikerhoudende dranken en bewerkt vlees kan je beter vermijden. Hoe meer je je eetgewoonten verandert, hoe langer je kan leven. En goed nieuws: het is nooit te laat om gezonder te gaan eten! Zelfs als je al 70 bent en dan pas begint, kan je levensverwachting met 4 à 5 jaar stijgen.

Langer leven en bewegen

Een dagelijkse wandeling van 10 minuten kan je leven verlengen: ‘Iedere stap telt’

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Cambridge gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine bewegen Europeanen te weinig. Het onderzoek, gebaseerd op bijna 200 wereldwijde onderzoeken onder miljoenen mensen, onthulde dat een dagelijkse wandeling van 11 minuten een op de tien vroegtijdige sterfgevallen wereldwijd zou kunnen voorkomen.

Thijs Eijsvogels, een inspanningsfysioloog uit Nederland, benadrukte dat het niet noodzakelijk is om naar de sportschool te gaan om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Hij legde uit dat ten minste 75 minuten per week stevig wandelen het risico op vroegtijdig overlijden met 23 procent vermindert, de kans op kanker met 7 procent verlaagt en bij hart- en vaatziekten zelfs met 17 procent.

Eijsvogels benadrukte dat het niet gaat om een korte wandeling naar de koffieautomaat op het werk, maar om doelbewuste lichaamsbeweging. Wandelen is niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor het brein, zoals neuropsycholoog Erik Scherder uitlegde. Het officiële advies in Nederland is 150 minuten ‘matig intensieve’ beweging per week, maar het recente onderzoek suggereert dat zelfs 11 minuten per dag aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren.

Echter, ondanks de bekendheid van deze adviezen, blijkt uit onderzoek dat de helft van de Europeanen nog steeds niet voldoet aan de aanbevolen beweging. Eijsvogels gelooft dat technologische ontwikkelingen, zoals stappentellers en apps, kunnen helpen om persoonlijke bewegingsadviezen te geven. Hij moedigt mensen aan om haalbare doelen te stellen en activiteiten te kiezen waar ze plezier aan beleven, omdat elke stap telt.

Benaming
Startdatum
Einddatum
Gemeente
Openingsuren
Toegangsprijs
Organisator
Afbeelding
Contactgegevens
Mailadres privé
Uw naam, niet voor publicatie
Uitgebreide omschrijving
Afbeelding test no 2
bestand evenement
Naam
Gemeente
Categorie
Postcode
Email
Website
Straat
Activiteiten
Uitgebreide beschrijving Formulier
Algemene beschrijving publiceren
Telefoon
Activiteit Handelaar
Benaming
Activiteit
Activiteiten Indeling
Beschrijving activiteiten
Contactpersoon
Straat
Gemeente
Telefoon
Mailadres
Website
Facebook
Afbeelding1