Gemeenteraadsverkiezingen Zelzate 2024

Gemeenteverkiezingen 2024 verplicht?

Regels voor verkiezingen voor de gemeenteraad veranderen in 2024

De gemeenteraadsverkiezingen in België en Zelzate vinden eens in de zes jaar plaats. De volgende verkiezingen zijn gepland op 13 oktober 2024. Bij deze verkiezingen zullen er enkele wijzigingen worden doorgevoerd in de wetgeving.

Stemplicht wordt stemrecht

Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de stemplicht voor gemeenteraadsverkiezingen wordt afgeschaft. Dit betekent dat kiezers vanaf 2024 niet langer verplicht zijn om te stemmen. De opkomstplicht bestaat nog wel voor federale, regionale en Europese verkiezingen.

Verlaagde minimumleeftijd voor het stemmen

Ten slotte is er een wijziging in de minimumleeftijd voor het stemmen. In de huidige wetgeving is de minimumleeftijd voor het stemmen 18 jaar. Vanaf de verkiezingen van 2024 wordt de minimumleeftijd voor het stemmen verlaagd naar 16 jaar. Deze wijziging is bedoeld om jongeren meer te betrekken bij de lokale politiek.

Vergroting van de verkiezingsborden

Een andere wijziging is dat de verkiezingsborden voor gemeenteraadsverkiezingen worden vergroot. In de huidige wetgeving is de maximale grootte van een verkiezingsbord 4 m². Vanaf 2024 wordt deze grootte verhoogd naar 10 m². Deze wijziging is bedoeld om de lijsttrekkers van politieke partijen meer ruimte te geven om zich te presenteren.

Conclusie

De wijzigingen in de wetgeving rond gemeenteraadsverkiezingen zijn bedoeld om de lokale politiek toegankelijker te maken voor jongeren en de lijsttrekkers van politieke partijen meer ruimte te geven om zich te presenteren.

Verkiezing van de burgemeester Zelzate 2024

Op de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 kunnen de kiezers in onze gemeente een voorkeurstem uitbrengen op een kandidaat voor burgemeester. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de gemeenteraad wordt automatisch burgemeester.

Dit betekent dat de kiezers meer invloed hebben op de keuze van de burgemeester. Vroeger werd de burgemeester door de gemeenteraad gekozen, op basis van de zetelverdeling. Het was dus mogelijk dat de kandidaat met de meeste stemmen niet burgemeester werd.

De nieuwe manier van aanduiding van de burgemeester is bedoeld om de democratie te versterken en de kiezers meer inspraak te geven.

Hier is een eenvoudige uitleg van hoe de nieuwe procedure werkt:

  1. De kiezers stemmen op een lijst van kandidaten voor de gemeenteraad.
  2. De kiezers kunnen ook een voorkeurstem uitbrengen op een kandidaat voor burgemeester.
  3. De kandidaten met de meeste voorkeurstemmen worden verkozen tot gemeenteraadslid.
  4. De fractie met de meeste gemeenteraadsleden vormt de meerderheid in de gemeenteraad.
  5. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie wordt automatisch burgemeester.

Rechtstreeks verkiezen burgemeester: Voor- en Nadelen


De nieuwe manier van het aanduiden van een burgemeester, waarbij de kiezers een voorkeurstem kunnen uitbrengen op een kandidaat voor burgemeester, heeft zowel voor- als nadelen.

Voordelen:

  • De kiezers hebben meer invloed op de keuze van de burgemeester. Vroeger was het mogelijk dat de kandidaat met de meeste stemmen niet burgemeester werd.
  • Het geeft de burgemeester een sterkere mandatering. De kiezers hebben immers aangegeven dat ze hem of haar willen als burgemeester.
  • Het kan leiden tot meer politieke stabiliteit. De burgemeester is niet langer afhankelijk van de steun van andere partijen in de gemeenteraad.

Nadelen:

  • Het kan leiden tot meer partijpolitiek. De kiezers zijn nu geneigd om vooral op de lijst van hun favoriete partij te stemmen, in plaats van op de persoon.
  • Het kan leiden tot meer conflicten binnen de meerderheid in de gemeenteraad. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen is niet altijd de meest geschikte persoon voor de functie van burgemeester.

Over het algemeen zijn de voor- en nadelen van de nieuwe manier van het aanduiden van een burgemeester in evenwicht. Het is een stap in de richting van meer democratie, maar het kan ook tot meer partijpolitiek en conflicten leiden.

De vraag is of de voordelen van de nieuwe procedure opwegen tegen de nadelen. Dit zal pas duidelijk worden na de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.

Nieuws

Oud-burgemeester Frank Bruggeman op Vlaams Belang-lijst

Bruggeman, voormalig burgemeester van Zelzate voor Open VLD van 2013 tot 2018, heeft aangekondigd dat hij zijn politieke engagement voortzet bij Vlaams Belang. In oktober 2024 zal hij de kartellijst ‘Vlaams Belang-Voluit Zelzate’ aanvoeren. Deze overstap wordt ook gemaakt door twee andere voormalige liberalen, gemeenteraadslid Jan De Beule en oud-schepen Frederik Uyttendaele, evenals voormalig N-VA-gemeenteraadslid Manuel Rufo Molero en het onafhankelijke gemeenteraadslid Filip Bruggheman.

Zelzate wordt momenteel bestuurd door een coalitie van Vooruit en de extreemlinkse PVDA sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Kandidaat-burgemeester Bruggeman roept andere partijen op om samen te werken en het extreemlinkse bestuur in Zelzate te verslaan.

Bovendien zal de voormalige burgemeester in juni 2024 de Oost-Vlaamse Vlaams Belang-lijst duwen voor het Vlaams Parlement, waarmee hij zijn betrokkenheid bij de politieke arena verder uitbreidt.

Resultaten verkiezingen gemeenteraad Zelzate 2018

Zelzate, er waren 23 mandaten te verdelen
Totaal aantal stemgerechtigden 9250
Geldige stemmen 8688 Ongeldige stemmen Blanco 380

lijstaantal
kandidaten
lijststemmen cat.1lijststemmen cat.2verkiesbaarheidscijferverkregen zetels
VLD-SD23281190019097
sp.a23394167518117
PVDA23555133916246
VLAAMS BELANG33462603031
ZELZATE POSITIEF231164752961
N-VA212463112791
TeZamen Zelzate16683420
Voorkeursstemmen 2018 verkozenen
Voorkeurstemmen van de verkozenen Zelzate gemeenteraad
LijstnummerNaamVoorkeurstemmen
1SPAMEULEMAN Brent1,334
1VLD-SDBRUGGEMAN Frank1,311
1PVDAASMAN Geert1,068
2SPADELLAERT Isabel689
3VLD-SDSTEVELINCK Kristof564
2VLD-SDMAENHOUT Marleen554
4VLD-SDVAN WEYNSBERGHE Kurt461
3PVDAVAN BEVER Karel453
3SPAVAN WAESBERGHE Luc442
4PVDADE VUYST Steven428
4SPAVAN de VELDE Lucien410
5SPAD'HAENE Gino406
5PVDASEGERS Karl401
6SPAUYTTERHAEGHER Kevin385
7SPACASSIER Matthias384
5VLD-SDDE BEULE Jan359
6PVDAGOEMAERE Dirk294
6VLD-SDDIERICKX Vincent262
2PVDADE VLEESSCHAUWER Debbie251
7VLD-SDBRUGGHEMAN Filip202
1NVAACKE Martin191
1VL BELD'HAESELEER Guy184
1Zelzate PositiefLAUREYS Rik177
Benaming
Startdatum
Einddatum
Gemeente
Openingsuren
Toegangsprijs
Organisator
Afbeelding
Contactgegevens
Mailadres privé
Uw naam, niet voor publicatie
Uitgebreide omschrijving
Afbeelding test no 2
bestand evenement
Naam
Gemeente
Categorie
Postcode
Email
Website
Straat
Activiteiten
Uitgebreide beschrijving Formulier
Algemene beschrijving publiceren
Telefoon
Activiteit Handelaar
Benaming
Activiteit
Activiteiten Indeling
Beschrijving activiteiten
Contactpersoon
Straat
Gemeente
Telefoon
Mailadres
Website
Facebook
Afbeelding1